De aandelenbeurzen in Europa stonden dinsdagmiddag overtuigend op winst. Beleggers reageerden positief op de kwartaalcijfers van diverse grote bedrijven, die na de recente verliesbeurten weer voor wat optimisme zorgden in de markt. Daarnaast wordt opnieuw gespeculeerd op verdere stimuleringsmaatregelen van de ECB.

Kort na de positieve opening op Wall Street stond de Amsterdamse AEX-index 2,3 procent hoger op 393,41 punten. De MidKap steeg 2,5 procent tot 585,87 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 1,9 procent.

“We veren weer even op na de recente verkoopgolf. Het cijferseizoen ontwikkelt zich tot nu toe redelijk in de VS. In Amsterdam springt AkzoNobel eruit. Het concern draait goed en is op weg om de doelstellingen te halen”, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

Fugro, SBM en Shell in de plus

In de AEX stonden vooral bedrijven die de afgelopen tijd flinke tikken kregen op de beurs bovenaan. De aan de oliesector gerelateerde fondsen Fugro en SBM wonnen 4,8 en 6,5 procent, Shell steeg 2,6 procent. Uitzender Randstad werd ruim 4 procent meer waard, terwijl staalconcern ArcelorMittal 5,5 procent in de plus noteerde.

AkzoNobel klom 5,1 procent. De verfspecialist behaalde in het derde kwartaal een hogere winst, vooral dankzij lagere kosten, en ligt op schema om de doelstellingen voor 2015 te halen.

De MidKap werd aangevoerd door Air France-KLM, dat er 4,7 procent bijkreeg. De luchtvaartcombinatie heeft concessies gedaan aan Brussel, die zorgen moeten wegnemen over de samenwerking van luchtvaartmaatschappijen van SkyTeam op trajecten tussen Europa en de Verenigde Staten.

Recordwinst Apple

Apple, dat ook een notering heeft in Frankfurt, klom 2,9 procent. Het Amerikaanse technologiebedrijf zag de omzet en winst toenemen in het afgelopen kwartaal, geholpen door de introductie in september van de nieuwe iPhone 6 en 6 Plus.

De euro was 1,2745 dollar waard, tegen 1,2778 dollar bij sluiting van de beurzen in Europa op maandag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,4 procent meer op 83,84 dollar. Brentolie klom 1 procent in prijs tot 86,25 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl